کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)

Feel the nature of research
کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)

کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) در سال ۱۳۷۹ به همت دانشجویان علاقمند به پژوهش شروع به کار کرد. این تشکل به منظور گسترش فرهنگ پژوهش در بین دانشجویان فعالیت می‌کند.

Digital Object Identifier

چهارشنبه, ۱۳ شهریور ۱۳۹۲، ۰۸:۴۵ ب.ظ

DOI  یک کد شامل حروف و اعدادمی باشد که از دو بخش تشکیل شده است  (یک پیشوند و یک پسوند) که با یک اسلش از همدیگر جدا می شوند. پیشوند مشحص کننده ی ثبت نام کننده می باشد و پسوند که توسط ثبت نام کننده تعیین می شود مشخص کننده نوشته ی خاص می باشد. کد DOI می تواند برای متون (مجلات،کتاب ها، کتابچه های خلاصه مقاله و مقالات)، صداها، تصاویر و یا حتی نرم افزار ها نیز استفاده شود.

10.5812/numonthly.11870

کد بالا را در نظر بگیرید. همانطور که توضیح داده شد از دو یخش تشکیل شده است:

1- قبل از اسلش به عنوان پیشوند یعتی 10.5812 که در آن 10 به عنوان رجیستری DOI و 5812 نشان دهنده ی انتشارات کوثر است.

2- بعد از اسلش به عنوان پسوند( که به آن item ID هم گفته می شود) یعنی numonthly.11870 نیز کدی است که انتشارات کوثز برای این مقاله در نظر گرفته است 

در کل این کد مختص این مقاله می باشد. که با کلیک بر روی آن می توانید به مقاله دسترسی داشته باشید. نکته ی بسیار جالب و کاربردی این است که می توانیم با داشتن این کد از هر مقاله به راحتی به آن دسترسی داشته باشیم کافی است این کد را بعد از این URL قرار دهیم:

HTTP://dx.doi.org/

با قرار دادن هر کد بعد از عبارت بالا می توانیم به مقاله ی مربوط به آن کد دسترسی داشته باشیم. می توانیم نتیجه بگیریم که تمامی این کدها برای مقالات با عدد 10 شروع می شود و همچنین می توان گفت که 5812 کد مربوط به انتشارات کوثر است.

برای پی بردن به اهیت موضوع به این نکته توجه کنید: برای مثال مجله نفرولوژی و اورولوژی در چند دیتابیس نمایه می شود مثل پابمد، اسکپوس و غیره. فرض کنید در یکی از دادگان ها مثل پابمد یکی از مقالات این مجله را می خوانیدو می خواهید به یکی از مقاله ها ی موجود در رفرنس آن دسترسی داشته باشید شما می تواند آن مقاله را در رفرنس ها ببینید و آن را در پابمد جستجو کنید و یا می توانید از این قابلیت استفاده کنید که با کلیک روی گزینه ی کراس رفرنس که جلوی هر رفرنس قرار دارد به آن دسترسی پیدا کنید که به این شکل دسترسی شما سریع تر خواهد بود. و نکته ی مهمتر این که فرض کنید به هر دلیلی ناشر یعنی کوثر مجبور باشد که تغییری درمحل این مقاله دهد در این صورت درست است که URL معمول دسترسی به این مقاله تغییر می کند (مثلا ممکن است نام سایت NUMONTHLY  تغییر کند و به دنبال آن آدرس اینترنتی مقاله هم تغییر کند) اما در این صورت نیاز نیست تا لینک کراس رفرنس مربوط یه تمامی مقالات در تمامی دادگان ها تغییر یابد!! از آنجا که این لینک ها از طریق کد DOI  هستند  پس کافی است تا این تغییر با سایت DOI  به روز شود و به این ترتیب می توان گفت کهDOI  با ایجاد لینکی دائم و پایدار خدمتی بزرگ را ارائه می دهد. به این ترتیب مشکلاتی که در زمینه ی غلط نوشتن رفرنس ها گاهی بوجود می آید نیز برطرف می شود و هر مقاله یک کد اختصاصی برای خود دارد.

این بحث تاکامل است و احتمالا ایراداتی دارد در صورت تمایل دوستان یحث در پست  های آینده تکمیل تر خواهد شد.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۲/۰۶/۱۳
حمیدرضا کریمی

نظرات  (۱)

۱۴ شهریور ۹۲ ، ۰۷:۵۷ سیدمحمد میری
ممنون از مطلب ارزنده و آموزشی شما.

پاسخ:
پاسخ:
ممنون آقای دکتر، نظر لطف شماست،
همان طور که در پست ملاحظه فرمودید در ذکر مثال ها از انتشارات کوثر برای تفهیم بهتر این مطلب استفاده کردم.فکر می کنم در حال حاظر کوثر از معدود انتشاراتی است در ایران که این کد را دارا می باشد.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی