کنگره سالیانه دانشجویان علوم پزشکی
به نظرم نیاز هست تا در دو حوزه ذکر شده توضیحات ذیل ارائه گردد:
اولا: موضع بنده در مورد کلیت کنگره ها موضع مشخصی است، از نظر بنده شاید درصد بسیار بالایی از کنگره هایی که امروز در سطح دنیا (نه فقط کشور ما) برگزار می شود، واقعا ضرورتی برای برگزاری ندارند. بسیاری از کنگره های برگزار شده حتی هدف مشخصی را دنبال نمی کنند و صرفا برگزار می شوند، که برگزار شده باشند!!
به نظرم کنگره ها زمانی باید برگزار شوند که مطلب مهم و جدیدی را برای ارائه داشته باشند و مهمتر از آن «جریان ساز» باشند، اگر این مسئله ذکر شده را به عنوان هدف اصلی در نظر بگیریم، «ایجاد همکاری بین المللی» و «تشویق محققین جوان» در حوزه های جدید را باید ذر اهداف ثانویه تعریف کنیم. حال به این سه نکته اشاره شده «کمیته علمی معتبر»، «سخنرانان اصلی مشهور»، «حامیان قدرتمند» و در نهایت «برنامه ریزی مناسب و نوآورانه کنگره» را اضافه نمایید. چنین همایشی است که می تواند موثر بوده و موجبات ارتقای علمی شرکت کنندگان و جریان سازی علمی را فراهم می کند.
برای اینکه صرفا در فضای ذهنی صحبت نکرده باشیم، مثالی حضورتان عرض می کنم. برای مثال کنگره اپی ژنومیکس سرطان را در نظر بگیرید. تقریبا تمام فاکتورهایی که در بالا ذکر شد در آن وجود دارد، اولا موضوع آن در مورد یکی از جدیدترین موضوعات علوم پزشکی، که ترکیبی ار پزشکی و اپی ژنتیک است که به درمان چالش برانگیزترین حوزه سلامت یعنی سرطان می پردازد و از طرف دیگر به زیبایی نشان دهنده ارتباط علوم بالینی و علوم پایه و نقش آن در بهبود زندگی انسانهاست. با توجه به مطالعه ای که انجام داده ام در ایران هیچ کس در این زمینه کار نکرده و تعداد افرادی که در آسیا در این حوزه فعالیت داشته اند شاید به تعداد انگشتان دو دست نیز نرسد. از طرف دیگر در این کنگره جلساتی پیش بینی شده تا افراد فعال در این حوزه با همدیگر آشنا شده و تجربیات خود را به افراد کم تجربه و یا حتی بی تجربه انتقال دهند، افزون بر این مطابق روال کنگره ها بخش ارائه پوستر برای ارائه نتایج تحقیقات محققین جوان (که عمدتا دانشجویان مقاطع دکترای اساتید شرکت کننده هستند) فراهم شده است. سخنرانان اصلی و سخنرانان عمومی کنگره تقریبا برجسته ترین افراد این حوزه اند که رزومه آنها را در سایت کنگره می توانید ملاحظه کنید. حامیان این کنگره هم برجسته ترین شرکت های تولید کننده تجهیزات اپی ژنتیک دنیا هستند و متولی برگزاری هم مجموعه مجلات CELL که دیگر نیازی به معرفی ندارند.
با این اوصاف وضعیت کنگره های داخلی دانشجویی هم مشخص می شود و نیازی به توضیح نیست، اما نکته اصلی اینجاست که کمیته در این زمینه تغییر سیاستی نداده است و بنای ما مطابق قبل، حمایت از دانشجویان شرکت کننده در کنگره ها بوده است اما متاسفانه به دلیل محدودیت مالی امکان افزایش حمایت مالی مطابق با افزایش نرخ هزینه ها نداشته ایم.
البته نکته مهم قابل ذکر هم اینکه آیین نامه داخلی در کمیته در حال تدوین است که من بعد حمایت از دانشجویان جهت شرکت در کنگره ها هدفمند شده و صد البته میزان حمایت مالی نیز افزایش یافته و کنگره های خارجی را نیز شامل خواهد شد.
ثانیا: در مورد کارگاه های داوری هم متاسفانه اطلاع رسانی مناسبی توسط «کمیته کشوری» و «دبیرخانه کنگره» انجام نشد و کمیته تحقیقات نیز اطلاعی از زمان و مکان برگزاری این کارگاهها در دست نداشت.
در مورد اطلاع رسانی برای زمان کارگاه داوری باید عرض کنم بالاخره دانشگاه بقیه الله سرپرست شبکه همکار بود و بهتر بود پیگیری بیشتری انجام می شد چون این کارگاه در تهران و زیر نظر بهترین اساتید تشکیل میشه و بدون شک یک اتفاق خوب هست!